TEHNOLOGIE DE CONSTRUCTII - BETON CELULAR USOR TIP BCA
HOME
OFERTA 2009
Spumogen - PRET NOU
Scutire impozit pe venit
Beton Celular Usor
Utilaje BCU
Instalatii BCU
Betoniere
Pompe Transport BCU
SCHELE/Echipament Santier
Tehnologie BCU
Prezentare BCU
Cost Productie BCU
CASE IEFTINE
Tipare Blocuri Zidarie
Reteta BCU
Contact
English
Laborator  CERCETARE
PIRATERIE  BCU -  BCfA

 

Tehnologia de producere a BCU este protejata in Romania prin 

BREVETUL DE INVENTIE 

Nr. 118746 B/30.10.2003, proprietatea 

SC "FOTON 2000 SELF"

SRL BUCURESTI si care

 are ca obiect 

“ Procedeul de obtinere a betoanelor celulare usoare, fara autoclavizare

( BCU – BCfA ) “......

.....................[ detalii ]

 

    BETON CELULAR USOR (BCU) FARA AUTOCLAVIZARE - BCfA

 

    DATE GENERALE


  Betonul celular usor BCU este un material de constructii similar BCA-ului. Se poate produce de catre
oricine,

conform unei tehnologii speciale, cu utilaje livrate de catre firma noastra.

  Pentru a produce 1 mc de BCU cheltuiti cca 50-60% din suma cu care puteti cumpara

1 mc de BCA. BCU se obtine prin amestecarea intr-o betoniera (malaxor) a unui mortar

(nisip+ciment+apa), preparat conform unei retete de fabricatie, cu un anumit volum de

spuma ionizata, preparata si injectata in betoniera de catre  instalatii speciale (unitati

centrale) produse de firma FOTON 2000 SELF.

  Aceasta tehnologie este brevetata de OSIM Bucuresti (brevet RO 118746 B) si apartine

firmei FOTON 2000 SELF.  BCU se utilizeaza la realizarea peretilor exteriori si interiori

neportanti, pentru orice tip de constructii civile sau industriale. Peretii pot fi realizati prin

turnare directa in cofraj (monolit) sau din caramizi (blocuri de zidarie). BCU este ecologic,

este mai bun izolator termic decat BCA, nu are influente negative asupra mediului,

nu este radioactiv, nu prezinta combustivitate.
  Caracteristicile fizico-mecanice ale BCU au fost analizate si verificate prin incercari de

laborator si corespund standardelor UE si reglementarilor romanesti aferente domeniului de utilizare.

BCU este agrementat tehnic prin AGREMENTUL TEHNIC nr. 006-01/118-2001 si standardizat

prin STANDARDUL PROFESIONAL SP001/2004.

 

    TEHNOLOGIA DE FABRICATIE A BCU


  Prin amestecarea intr-o betoniera a unui mortar cu o anumita cantitate de spuma ionizata, se obtine un beton celular (spumo-beton fluid). Betonul celular fluid astfel obtinut se toarna in tipare (forme), iar dupa cca 12-24 de ore, prin decofrarea acestor tipare se obtin caramizile (blocurile de zidarie) necesare constructiei.

  Instalatiile sunt alcatuite dintr-o unitate centrala (generator de spuma ionizata), una sau mai multe betoniere pentru prepararea amestecului mortar-spuma, pompa pentru transportarea BCU in stare fluida, tipare. In betoniera in care s-a preparat mortarul conform retetei de fabricatie (pentru densitati cuprinse intre 300 - 1.700 kg/mc) se injecteaza in mod automat, de catre unitatea centrala, un anumit volum de spuma ionizata, corespunzator retetei respective.

  Amestecul (mortar + spuma) se omogenizeaza cca 2-3 minute, obtinandu-se un beton celular fluid, cu pori (bule de aer) de diametre 0,5-1 mm uniform distribuiti in masa materialului fluid. Acest amestec se toarna in tipare sau direct in cofrajul peretelui. Stabilitatea si portanta spumei sunt deosebit de mari, putand sustine masa de mortar pana la prizarea cimentului, obtinandu-se dupa cca 12-24 de ore trecerea de la starea fluida la cea solida. Se obtine astfel un material poros, foarte usor, cu o izolatie termica deosebit de buna, cunoscut sub denumirea de BCU-beton celular usor.
  Spuma ionizata se obtine dintr-un concentrat (denumit generic "spumogen") diluat in apa, in proportia de 2,5-3%.  

  Solutia de spumogen diluat in apa se introduce in bazinul unitatii centrale.

  Spumogenul este o substanta tensioactiva, compusa din proteine hidrolizate (25%), saruri minerale (4%), solutie de ZnCl2, MgCl2 si FeSo4. Solutia este neutralizata la un pH de 6,6 si apoi concentrata la o densitate de 1,12-1,18 kg/dmc. Dupa concentrare se adauga un aditiv special, necesar pentru a putea lucra cu nisipuri de balastiera, care contin proportii variabile de parte levigabila (impuritati).

  Spumogenul este preparat si aditivat in Italia, se livreaza in butoaie sigilate, cu continutul net de 230 kg.Continutul unui butoi este suficient pentru a prepara 230-250 mc de BCU cu densitatea de 800 Kg/mc.

  Spuma se produce in unitatea centrala (generatorul de spuma), prevazuta cu dozatoare controlate electronic prin microcontroller, pentru reglarea si mentinerea volumului de spuma produs in catalizatorul ionic si injectat cu presiune prin intermediul injectoarelor.Amestecul rezultat prin omogenizarea spumei cu mortarul din betoniera se toarna in tipare decofrabile si etanse, daca dorim sa obtinem caramizi (blocuri de zidarie), sau in cofraje montate pe structura de

rezistenta a unei cladiri, daca dorim turnarea directa, monolit, a peretilor. Peretii monolit pot fi usor armati, obtinandu-se astfel o structura combinata (diafragme si cadre), recunoscuta ca fiind cea mai rezistenta in cazul unui seism. Inaintea turnarii peretilor monolit, in interiorul cofrajului se pot monta elemente din polistiren expandat, pentru realizarea golurilor de usi sau ferestre.

  De asemenea, inaintea turnarii se pot poza traseele electrice si sanitare, eliminandu-se astfel manopera ulterioara necesara realizarii acestora. Prin turnarea directa a peretilor monolit se obtine o constructie foarte rezistenta, bine izolata termic, cu costuri mai mici cu circa 40-50% decat cele necesare in cazul unei tehnologii clasice (zidarie cu mortar).Dupa 12-24 ore de la turnarea in tipare sau cofraje, materialul trece de la starea fluida la cea solida, se intareste in conditii naturale (fara tratament termic-autoclavizare) si poate fi decofrat, obtinandu-se astfel elementele de zidarie sau peretele pregatit pentru tencuire.

  In cazul elementelor de zidarie, punerea in opera (zidirea)se va face dupa cca 7 zile de la decofrare.

  Perioada de maturare a BCU (ca la orice beton) este de 28 de zile de la preparare.

 

    ASPECTE TEHNICO - ECONOMICE


  In prezent, pentru a obtine 1 mc de BCU, pentru o reteta medie, in dozaj 1,5:1 si densitate 800 kg/mc,

se cheltuie cca 160  RON (cu TVA inclus pe materiile prime). Aceasta suma include toate cheltuielile directe (materii prime, energie electrica, apa, manopera).

  Pentru a stabili pretul de vanzare, se deduce TVA-ul platit, se adauga apoi un profit net de cca 50 -60 Ron /mc, se adauga TVA-ul si obtineti un pret de vanzare cuprins intre 220 - 250 Ron.

  Pentru o productie mica (cca 15 mc/zi), profitul zilnic net al producatorului este de 750 - 900 Ron/zi.

  Daca egalizati pretul de vanzare al BCU cu cel al BCA, atunci profitul zilnic net al producatorului de BCU (in cazul unei productii mici, de 15 mc/zi) ajunge la 1.600 Ron/zi.

  In afara avantajului major al pretului mic de productie, care-l face extrem de competitiv fata de BCA, exista alte cateva caracteristici tehnice, care fac din BCU un material de constructii foarte cerut pe piata: coeficientul de conductivitate termica este mai mic decat la BCA (gradul de izolare termica a unei cladiri zidite cu caramizi de BCU este mai mare decat la orice alt material de zidarie), absorbtia foarte mica fata de apa, tencuirea rapida si ferma (amorsa de la

BCA nu mai este necesara deoarece cimentul din mortarul de tencuiala adera perfect la cimentul din caramida de BCU), lipsa oricarei substante considerate radioactiva sau nociva fata de mediu,greutatea mica a zidariei, etc.
  Datorita fluiditatii mari, la turnare nu este necesara vibrarea tiparelor si se pot obtine elemente de zidarie cu forme diverse, atat nut-feder cat si LEGO, acestea eliminand inclusiv mortarul de zidarie, considerat punte de transfer termic intre interiorul

si exteriorul cladirii, ELEMENTE DE ZIDARIE CU POLISTIREN INCORPORAT

  De asemenea, cu tipare confectionate corespunzator se pot fabrica elemente armate pentru garduri, cu decoratiuni diverse, elemente pentru gratarele de gradina, elemente de drenare a apei, diverse alte elemente decorative, etc.
  O aplicatie deosebita este cea a turnarii sapelor autonivelante de termoizolatie, atat pe terasele exterioare cat si intre nivelele unei cladiri. Aceste sape pot fi apoi hidroizolate (in cazul teraselor exterioare) sau pot constitui suportul ideal pentru parchet, gresie, mozaic, etc.

 

Copyright©FOTON 2000 SELF.All rights reserved